Art Therapy

art therapy | ψυχολογος Εβιτα Πατέρα

Ολοένα και περισσότερο φαίνεται να χρησιμοποιείται η θεραπεία μέσω τέχνης στην χώρα μας. Πρόκειται για μια εναλλακτική μορφή θεραπείας, όπου βασικό μέσο έκφρασης είναι η τέχνη. Υπάρχει η εικαστική θεραπεία  (ζωγραφική, σχέδιο κολλάζ, άμμος, πηλός) αλλά και άλλες μορφές art therapy όπως η μουσικοθεραπεία, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία.

Η θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, σε άτομα με συναισθηματικές διαταραχές, με εθισμούς, σε άτομα που έχουν υποστεί κάποιο σοβαρό τραύμα, κάποια απώλεια.

Στην εικαστική θεραπεία ο θεραπευόμενος δίνει στο δημιούργημα του ένα προσωπικό νόημα, συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία αποσυμβολοποίησης και κατανόησης του έργου του.

Η αξία  της θεραπείας μέσω τέχνης έγκειται στο γεγονός ότι:


Α) Λειτουργεί βοηθητικά και θεραπευτικά διότι βοηθάει τον θεραπευόμενο:

  • Να εκφράσει ιδέες και σκέψεις, συναισθήματα, ενδεχομένως καταπιεσμένα, συγκρούσεις, ενδεχομένως ασυνείδητες. Να έρθει σε επαφή με βαθύτερα κομμάτια του εαυτού του.
  • Να ανακουφιστεί από συναισθήματα βασανιστικά.
  • Να χαλαρώσει και να απελευθερωθεί από το άγχος και το στρες. Η δημιουργική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και ενισχύει το αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και ηρεμίας.
  • Να αυξήσει την αυτοεκτίμηση του, νιώθοντας δημιουργικός και ικανός να φτιάξει τις δικές του εικόνες, να τις κατανοήσει και να τις νοηματοδοτήσει.
  • Να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να διερευνήσει τις προτιμήσεις και τις πεποιθήσεις του, τους λόγους που του προκαλούν χαρά ή θλίψη.
  • Η δημιουργία ενός έργου τέχνης μας βοηθάει να βρίσκουμε νόημα σε ένα κόσμο που φαίνεται χαοτικός και σκληρός . Μειώνει συνεπώς τα συναισθήματα υπαρξιακής κενότητας.


Β) Αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών για τον εσωτερικό κόσμο και τα βαθύτερα συναισθήματα του θεραπευόμενου, βοηθάει κατά κάποιον τρόπο την διάγνωση και την αξιολόγηση των ψυχικών καταστάσεων:
 Ένα προϊόν τέχνης μπορεί να εκφράζει συγκρούσεις, προβλήματα, τραυματικές εμπειρίες ή και θετικές, εικόνα του εαυτού. Πρόκειται για ένα μη απειλητικό μέσο έκφρασης το οποίο ευνοεί την ανάδυση ασυνείδητων παραστάσεων και εξορμήσεων. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι διευκολυντικός και υποστηρικτικός . Συγκεκριμένα ο θεραπευτής παρακινεί και ενθαρύννει την αυτοέκφραση του ατόμου προσφέροντας αποδοχή και ενσυναίσθηση. Όπως σε όλες τις μορφές θεραπείας έτσι και στην θεραπεία μέσω τέχνης, η «Θεραπευτική συμμαχία» αποτελεί καθοριστικό παράγοντα της έκβασής της θεραπείας.


Καθώς η θεραπεία μέσω τέχνης είναι μια τριαδική θεραπεία (θεραπευτής-θεραπευόμενος-προϊόν τέχνης) και ίσως κάποιες φορές να χάνεται η αμεσότητα στην επικοινωνία θεραπευτή-θεραπευόμενου , θεωρώ ότι καλύτερο είναι να χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική θεραπεία.  Η χρήση της παραδοσιακής θεραπείας μέσω λόγου, παράλληλα με την θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να φέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.


«Η τέχνη είναι αυτοβιογραφική, το μαργαριτάρι είναι η αυτοβιογραφία του στρειδιού»

Federico Felini, σκηνοθέτης


«Η τέχνη είναι ένας τρόπος να μάθουμε τι πραγματικά πιστεύουμε»

Pat B. Allen, Art is a way of knowing

 

 

© www.psycho-therapia.gr
Καρύστου 17, Αμπελόκηποι

Πλησίον μετρο Πανόρμου, Αθήνα

Tel: 6979 528022
Contact: epatera@psycho-therapia.gr
Created by
George Theodorakis